Bilder i Fediversum. Alla människor tar en massa foton. De kräver en massa lagringsutrymme och det kostar en massa pengar om en lagra det på Google Photos, Flickr eller Apple iCloud eller nåt annat liknande program. De har alla gratis utrymme som dock inte räcker speciellt långt. Utöver det som ryms inom gratisutrymmet måste en betala. Många använder också Instagram för sina bilder.
Tre av de program jag nämnt tillhör tre av de 5 stora inom IT, internet och sociala medier. Alphabet (Google), Meta (Instagram) och Apple. De övriga två är Microsoft och Amazon. Det finns också flera mindre företag som SmugMug (Flickr). Amazon har tjänsten Amazon Photos som är ihopkopplad med strömningstjänsten Amazon Prime och Microsoft har tjänsten Microsoft Photos. Alla företagen tjänar pengar på att sälja användardata för diverse ändamål, däribland för reklam och för träning av AI (jag vet inte om Apple gör det dock).
Alternativen
För den som inte vill betala till storföretagen finns det förstås flera alternativ till Instagram och de andra tjänsterna. Också de brukar kosta pengar. Sen finns det också gratistjänster som använder sig av ActivityPub, som exempelvis Pixelfed, Vernissage och Frequency. Dessa program är en del av Fediversum, kan installeras på flera servrar men ändå prata med varandra. Frequency är en klon av Mastodon vid namn Decodon som är optimerad för bilder. Dessutom finns fotosjater gjorda med bloggprogramvara WordPress som bas. Några av dem är också delar av Fediversum som exempelvis Fediphoto.art.
Det som läggs ut på Pixelfed, Vernissage eller Frequency kan dessutom ses från Mastodon eller vilken annan programvara som helst. Det är två programvaror som inte kontrolleras av storföretag och var användning och servrar inte kan kontrolleras av ett enda företag. Decentraliserade tjänster.
Bildprogram i Fediversum, antal användare, aktiva användare (MAU), antal servrar (instanser)
- Pixelfed, 687 703, 112 102, 510
- Vernissage, cirka 300, 107, 5
- Frequency, 45, 6, 1
Källor: MRP, FediDB, Fediverse Observer
Pixelfed har två svenska instanser, Pixelfedsweden.se och Pixelfed.global. Varken Frequency eller Vernissage har någon svenskspråkig server (instans). Men det går lätt att ansluta sig till en internationell instans. Det finns många att välja på när det gäller Pixelfed men bara få att välja på när det gäller Vernissage och Frequency.
Användare svenska instanser, användare, aktiva användare
- Pixelfedsweden.se, 597, 217
- Pixelfed.global, 259, 131
Personligen använder jag Pixelfed.social där jag lägger ut bilder jag använder på mina bloggar. Främst fiskebåtar, stadsbilder och naturbilder.