Sociala sajter

Sociala sajter

Sociala sajter eller sociala mediesajter är som har en mängd olika funktioner som mikroblogg, grupper, sidor, RSS-läsare, eventhantering med mera. Facebook är urtypen för dessa programvaror och sajter. I fediversum finns flera sådana programvaror såsom Friendica, Hubzilla, Streams, Bonfire och Libervia

Friendica

Friendica är en öppen och fri programvara som ursprungligen hette Mistpark. Skaparen av programmet var Mike MacGirvin. Programmet utvecklad för att kunna kommunicera med en mängd olika sociala medier och via många olika protokoll. Mistpark lanserades 2010 och kunde då kommunicera med Diaspora, Pump.io, GNU social och Discourse med protokoll som Diaspora, Pump.io, OStatus och Discourse. Innan 2012 byttes namn på programmet till Friendica.

Idag har Friendica stöd för Diasporaprotokollet och ActivityPub såväl som för det egna protokollet DFRN och AT-protokollet (Bluesky). I tillägg till detta tsöder de Mastodon APi och GNU Social API. Dessutom kan det en person skriver på Friendica automatiskt postas som mejl och till Tumblr, Blogger, Buffer, Dreamwidth, Insanejournal, Libertree, Livejournal och WordPress. Det går också att läsa RSS-flöden liksom från mejl samt meddelanden på Bluesky och Tumblr. Friendica stöder OpenWebAuth för inloggning.

Programmet är byggt så att funktioner kan läggas till med hjälp av tillägg. Stödet för Discourse, Dreamwitdh, Insanejournal, Libertree, Livejournal, Pump.io, Tumblr och WordPress finns i olika tilägg och det finns också tillägg för kommunkation med IFTTT. Stödet för ActivityPub, Diaspora och DFRN är inbyggt. Det finns även en mängd andra tillägg för att utöka Friendicas funktionalitet.

Friendica har funktioner för grupper (slutna och öppna), sidor, events, kalender, privata meddelanden, kanaler och mycket mer med hjälp av tillägg. I början av 2025 fanns det cirka 370 Friendicainstanser med totalt drygt 7 000 registrerade användare.

Hubzilla och Streams

Hubzilla är en vidareutveckling av en Friendica-klon och bygger på ett eget protokoll som heter Zot men stöder också ActivityPub och Diasporaprotokollet. Skapare av programvaran är Mike MacGirvin.

Protkollet Zot ger stöd för så kallade nomadiska identiteter vilket innebär att användaren inte måste var knuten till en viss instans. En användare kan ha flera så kallade kanaler som blir identiteterna. En identitet (kanal) kan kopplas till användare på flera olika instanser (hubbar). Något som gör att en identitet kan användas även om en enskild instans är nere. Hubzilla stöder OpenWebAuth för inloggning.

Vidare innehåller Hubzilla olika bloggfunktioner, stöd för wiki-sidor, bokmärkeshantering, eventhantering, kalender, långa textinlägg, grupper (privata och öppna), filhantering, chatt (privat och öppet), omröstningar, kvotposter, kvotkommentarer, sidor och mycket annat. Många av funktionerna består av tillägg.

Macgirvin utvecklade först Friendica och därefter en klon av Friendica vid namn Redmatrix som sen utvecklades till Hubzilla som lanserades 2016. 2017 bildade han Zotlabs för att utveckla protokollet Zot och olika programvaror för Fediversum De första programmet som lanserades var Osada som var en klon av Redmatrix. En kort tid därefter skapades Zap som en klon av Osada med fokus på nomadisk identitet. Kort därefter fick Osada också nomadisk identitet. Zotlabs producerade nu tre olika programvaror.

2022 lades Redmatrix ner och ersattes av Streams. Zap lades ner ungefär samtidigt liksom Zotlabs. Streams utvecklas fortfarande av Macgirvin men Hubzilla utveckals av en grupp personer där MacGirvin inte ingår. De funktioner som utvecklades för Osada, Redmatrix och Zap återfördes också till Hubzilla. Protokollet Zot har numera döpts om til Nomad.

I början av 2025 fanns det 90 Hubzillainstanser med drygt 4 000 registrerade användare.

Bonfire

Bonfire är en programvara för att bygga sociala mediersajter. Programvaran består at ett antal moduler och tillägg som kan kombineras på lite olika sätt. Den utvecklas av en grupp användare varav Evan Prodromou är en.

I grunden är det en mikroblogg men det det finns moduler för grupper och diskussionsforum, grupparbete, chatt med mera. Tillägg tilhandhålle rmånga grundläggande funktioner som stöd för ActivityPub, sökningra, sociala interaktioner, stöd för OpenID och Oauth, meddelandehantering, eventhantering, kalender, mejl, grupper, meddelanden och mycket mer. Det finns också möjlighet til utbytbara teman för utseendet.

Porgramvaran är fortfrande i betastadiet (mars 2025).

Libervia

Libervia är en social mediesajt som kommunicerar med XMPP som klient och inte som server. Behöver en server för att kommunicera. Har även stöd för ActivityPub och kan fungera som en brygga mellan XMPP och ActivityPub.. Sajten och programvaran federerar med andra sajter (instanser) som kommunicerar med XMPP. Det bör noteras att XMPP är krypterat i motsats till ActivityPub.

Programvaran innehåller mikroblogg, chatt, direktmeddelanden, filhantering, bloggmöjligheter, bildhantering, eventhantering och diskussionsforum med mera.

Utvecklingen av Libervia sköts av en förening med namnet Salut à Toi och programvaran lanserades 2013.