Övriga mikrobloggar
Det finns en mängd mikrobloggar i Fediversum. Mikrobloggar är sådana program som X (Twitter). De kändaste mikrobloggprogramvarorna för Fediversum är Mastodon och Misskey. Mastodon är utvecklat i Europa och Misskey är utvecklat i Japan. Dessa två programvaror presenteras på särskilda sidor.
Men det finns väldigt många programvaror för mikrobloggar där de största efter de två nämnda är Pleroma, Akkoma och Diaspora. Denna artikel handlar om dem. De går att dela i flera olika grupper eller typer. Mikrobloggar för många användare som Pleroma och Akkoma, mikrobloggar för ett litet antal användare och mikrobloggar för få användare.
Det finns också stora mikrobloggar för många användare ägda av storföretag som är delar av Fediversum. En sådan programvara är Threads. Brighteon och Minds är andra programvaror för mikrobloggar som bara används av högerextrema sajter.
Pleroma , Akkoma och SoapBOx

Pleroma skapades 2016 av en tysk utvecklare. Meningen var att skapa ett alternatvi användargränssnitt för GNU Social. Under 2017 utvecklades projektet till att även omfatta en ny bakgrundsprogramvara (backend) som kunde ersätta GNU Social. 2019 lanserade den nya programvaran med stöd för protokollen OStatus och ActivityPub samt stöd för Mastodon-API GNU Social-API liksom för Misskey markdown, HTML och BBCode. 2020 togs stödet för OStatus bort.
Alex Gleason hade samtidigt själv utvecklat Soapbox som en klon av Gab:s version (klon) av Mastodon. Soapbox släpptes 2019 inklusive stöd för ActivityPub. Snart utvecklade han istället Soapbox till ett användargränssnitt för Pleroma som var byggt för att användargränssnitte lätt skulle kunna byggas. Det fanns vid tillfället flera andra användargränssnitt. Han blev då också inblandad i utvecklingen av Pleroma.
Soapbox blev istället för att vara en klon av Mastodon istället en klon av Pleroma. Detta efter att Gleason först blivit en av de centrala utvecklarna av Pleroma men snart hamnade i konflikt med de andra utvecklarna av Pleroma om transfrågan, feminism med mera. Konflikten löpte under 2021 och 2022 innan Gleason lämnade arbetet med Pleroma och valde att utveckla Soapbox som en separat produkt. Soapbox grundkod (backend) blev Soapbox Rebased. Det är att se som en klon av Pleroma. Han utvecklade dessutom Truth Socials klon av Mastodon under 2022.
Instanser med Soapbox rapporterar att de kör Pleroma. Många av dessa instanser är transfobiska och högerextremt libertarianska med en slags funamentlistisk inställnign tlll yttrandefrihet. . De är ofta blockade i stora delar av Fediversum.
Som ett resultat av konflikten i utvecklargruppen för Pleroma skapades det också en annan klon än Soapbox. Nämligen Akkoma. Utvecklarna av Akkoma säger själva att de vill ha en snabbare utvecklingstakt än vad som gäller för Pleroma. Akkoma har stöd för Misskey markdown, HTML, BBCode, Mastodon-API med mera. Precis som för Pleroma finns det flera webbanvändargränssnitt (FE, Frontend) för Akkoma.
- Akkoma, klon av Pleroma
- Akkoma-FE, användargränssnitt för Akkoma
- BDX-town, klon av Akkoma utvecklad för bdx.town.
- Fedibird-FE, användargränssnitt för Akkoma
- Fedi-FE, användragränssnitt för Pleroma
- Glitch-lily, användargränssnitt för Pleroma
- Mangane, användargränssnitt för Akkoma
- Masto-FE, användargränssnitt för Akkoma
- Pleroma
- Pleroma-FE, användargränssnitt för Pleroma och Akkoma
- Soapbox Rebased, klon av Pleroma
- Soapbox-FE, klon av Mastodon-FE
Pleroma har idag cirka 130 000 registrerade användare inklusive användar av Soapbox. Användarna är fördelade över nästan 1 000 instanser. Akkoma har cirka 17 000 användare fördelade på nästan 600 instanser.
Diaspora

Diaspora grundades av Dan Grippi, Maxwell Salzberg, Raphael Sofaer och Ilya Zhitomirskiy som studerade vid New York University’s Courant Institute of Mathematical Sciences.
En första version av programvaran släpptes i nvomber 2010. erdan från början var det tänkt att vara en decentraliserad programvara där de olika noderna (instanserna, servrarna) kunde kommunicera med varandra genom ett protokoll som också heter Diaspora. Förutom programvaran Diaspora stöds protokollet också av Friendica och Hubzilla.
Idag sköts utvecklingen av Diaspora av Diaspora Foundation som är en del av Free Software Support Network (FSSN). FSSN drivs av Eben Moglen och Software Freedom Law Center.
De senaste åren har Diaspora också utvecklats stöd för protokollet ActivityPub.
Diaspora har idag cirka 140 000 användare och 30 instanser.
Övriga Mikrobloggar för många användare
Micro.blog är en sajt där användare kan betala för att ha en mikroblogg. Den startade 2027 och stöder förutom ActivityPub också protokollet Micropub. Sajten ägs och drivs av ett företag som ägs av Manton Reece. Sponsras av webbhotellföretaget DreamHost. DreamHost erbjuder också blogghotell och deras bloggar är kompatibla med Micro.blog. Micro.blog har idag cirka 190 000 registrerade användare.
Kookie eller Kookie App utvecklades av brasilianarna Lucas López och Sam Nuloer. Lanserades 2024 som ett alternativ till X. Cirka 6 000 registrerade användare på en instans..
- Concurrent, japansk mikrobloggprogramvara. En instans.
- Cuculus, japansk mikrobloggprogramvara. Stöder ActivityPub såväl som AT-protokollet. Under utveckling.
- Goblin, utvecklat för sajten goblin.band för att likna Tumblr.
- Goodnews, ostasiatisk mikroploggprogramvara med stöd för ActivityPub, OAuth2 och Mastodon API.
- Kookie, brasiliansk mikrobloggprogramvara.
- Letterbook, utvecklingsprojekt för att skapa en mikrobloggprogramvara med stöd för ActivityPub och XMPP.
- Microdotblog (micro.blog), kommersiell programvara och sajt ägd av Manton Reece.
- Notestock, japansk mikroblogg utvecklad av Osa. Cirka 10 000 registrerade användare på en instans. Det går att logga in med befintligt mastodonkonto.
- Rustodon, ännu inte klar mikrobloggprogramvara.
- Wafrn, mikrobloggprogramvara från 2024 inspirerad av Tumblr. Stöder både ActivityPub och AT-protokollet. Cirka 1 000 användare på en instans.
- Wildebeest, utvecklat av Cloudflare Inc, men utvecklas inte längre.
Mikrobloggar för få användare
År 2008 lanserades StatusNet, ett socialt nätverk och protokoll byggt på protokollet OStatus. En av de sajter som använda sig av StatusNet var Identi.ca som utvecklades av Evan Prodromou. Förutom stöd för OStatus hade Identi.ca stöd för XMPP.
Control Yourself som senare blev StatusNet Inc erbjöd från 2009 möjligheter att registrera konton på mikrobloggtjänsten StatusNet som dessutom var namnet på en fri och öppen programvara (som tidigare hette Laconica) med stöd för OStatus. 2013 blev Identi.ca istället Pump.io med stöd för ett protokoll med samma namn. Stödet för OStatus försvann.
Under tiden hade utvecklingen av det som skulle bli GNU Social startats av Matt Lee som ett sidoprojekt till GNU FM för att kunna förmedla information mellan olika installationer av GNU FM som last.fm och libre.fm. En klon av StatusNet skapades samtidigt av Mikael Nordfeldth och döptes till Free Social. Ytterligare ett projket, LibrePlanet startade 2012 och det utvecklade planer att slå samman dessa tre projekt med det tycks inte ha genomförts. 2013 slog StatusNet och FreeSocial ihop och blev GNU Social. Det har utvecklast ett tillägg till GNU Social som stöder ActivityPub.
De flest andra programvaror under denna rubrik har utvecklats under de senaste åren. Många av dem är experimentella eller i betaversioner.
Emissary och Fedify är bas för flera andra programvaror. Fedify har bland annat använts för att bygga stödet för ActivityPub för bloggprogramvaran Ghost.
- Appy, mikroblogg utan användargränssnitt.
- Bovine, utvecklingsmiljö för fediversumprogram och mikroblogg.
- Emissary, utvecklingsmiljö för fediversumprogram och mikroblogg.
- Epicyon, mikroblogg för små instanser som kräver begränsade resurser.
- Fedify, utvecklingsmiljö för fediversumprogram och mikroblogg.
- GNU Social, mikrobloggprogramvara med stöd för OStatus och ActivityPub.
- GoToSocial, mikrobloggprogramvara utan användargränssnitt för webben och utan egen app.
- Gush, mikroblogg med enkelt användargränssnitt.
- Mitra, mikrobloggprogramvara med stöd för Tor-nätverk och betalningar via Monerao och ethereum.
- Ocamlot, mikroblogg med enkel funktionalitet.
- Quolibet, fransk mikroblogg endast avsedd för poesi.
- Smithereen, rysk mikrobloggprogramvara med många funktioner som inte finns i annan Fediversumprogramvara,
- Socialhome, mikrobloggprogramvara med ovanligt användargränssnitt. Stöd för protokollen Diaspora och ActivityPub.
- Snac, minimalistisk mikrobloggprogramvara.
- Takahe, mikroblogg där en användare kan ha flera identiteter och där instansen kan ha flera olika domänadresser.
- Wxwclub, japansk mikrobloggprogramvara.
- Upub (mypub), mikrobloggprogramvara under utveckling.
Enpersonsmikrobloggar
- Fedipage, sidgenerator och blogg med statiska sidor med stöd för ActivityPub.
- Hollo, mikroblogg utan användargränssnitt för webben. Utvecklat med hjälp av Fedify.
- Honk
- Jekyll (Sutty), ActivityPub-stöd som gör vanliga webbsajter tillgängliga i Fediversum.
- Ktistec
- Microblogpub
- Seppo
- Shuttlecraft