-
Intressanta publikationer om Fediversum
Det finns ett antal publikationer som enbart handlar om Fediversum, dess protokoll ActivityPub och de programvaror som finns i Fediversum och andra federerade och decentraliserade protokoll och nätverk som Matrix, Nostr och ATmosphere (Bluesky). Några av dem som jag regelbundet läser är Sean Tilleys WeDistribute och The Fediverse Report som är en blogg och ett…
-
Alternativ till Facebook
Facebook ägs av Meta Platforms. Det är ett företag som samlar in data om sina använder och tjänar pengar på det genom att sälja annonser och träna AI-tjänster som de sen också säljer. De styr vilka nyheter och vilken information deras användare får se i sina flöden och de tillåter diktaturer att anvönda plattformen för…
-
EU i spetsen för utveckling av fria programvaror
De flesta programvaror som är gjorda för Fediversum är fri och öppen programvara. Många av dem utvecklas i Japan, Tyskland och Frankrike. En stor finansiär när det gäller utvecklingen av många av dessa programvaror är EU. Medan de gamla sociala medierna utvecklats av personer i USA som sen grundat företag för att profitera på dem…
-
Mikrobloggar som kan ersätta X
Alternativ till X (Twitter) som mikroblogg finns det många. Dels finns det kommersiella alternativ som Threads och Bluesky. De kontrolleras av kommersiella företag med vinstintressen. De kan förväntas genomgå samma utveckling som X (Twitter). Dels finns det fria, öppna och oberoende alternativ som inte kan kontrolleras av storföretagen. Istället kontrolleras de av användarna, oberoende utvecklare,…
-
Diskussionsforum i Fediversum
Diskussionsforum i Fediversum. Det finns en mängd diskussionsforum i Sverige. De flesta är inriktade på ett ämnesområde och har inte delforum om nåt annat. Det enda större generella diskussionsforum som finns numera är Flashback. Internationellt är det dominerande diskussionsforumet Reddit. Men också Discourse och Flarum är stora programvaror och sajter som är grunden för många…
-
Bilder i Fediversum
Bilder i Fediversum. Alla människor tar en massa foton. De kräver en massa lagringsutrymme och det kostar en massa pengar om en lagra det på Google Photos, Flickr eller Apple iCloud eller nåt annat liknande program. De har alla gratis utrymme som dock inte räcker speciellt långt. Utöver det som ryms inom gratisutrymmet måste en…
-
De svenska Fediversuminstanserna
De svenska Fediversuminstanserna. Det finns ganska många svenska Mastodoninstanser, men bara fem stycken är öppna instanser. Lemmyinstanser finns det två och när det gäller Pixelfed finns det två fungerande instanser samt en som inte tycks fungera. Det finns också några Peertubeinstanser med de flesta av dessa är högerextrema instanser. De flesta Fediversuminstanser drivs av en…
-
WordPress kan förvandla Fediversum
2023 lanserades ett tillägg som gjorde det möjligt för publiceringsverktyget WordPress att kommunicera med hjälp av ActivityPub-protokollet. Det innebär att en WordPress-sajt kan bli en instans i Fediversum på samma sätt som en exempelvis Mastodoninstans eller en Pixelfedinstans. Eftersom mellan 40 och 50% av världens webbsajter använder WordPress innebär det att halva Internet lätt skulle…
-
Storföretagens entré
Storföretagens entré. Det första kommersiella storföretag som intresserade sig för Fediversum var Facebooks ägare Meta. De lanserade ett alternativ till X (Twitter) under 2023 som de kallar Threads. Vid starten deklarerade de också att de skulle utvecklas stöd för ActivityPub i programvaran. Detta besked har vållat en massa diskussion i Fediversum och ett initiativ togs…
-
In kommer EU med pengar
Med tiden har Facebook, Twitter och Google kommit i konflikt med EU om integritet, konkurrenslagstiftning med mera. Det har bland annat lett till att EU börjat finansiera utveckling av programvaror med stöd för ActivityPub. In kommer EU med pengar alltså. Det har därför utvecklats en mängd nya programvaror för Fediversum i Europa. Och andra redan…
Se alla nyheter
En översikt av Fediversum och dess historia. Från början till slutet. Information om utvecklingen för fria sociala medier. Vad som gjorts. Vad som gått fel. Vad som finns.